Fysiotherapeutisch Centrum Achterwillens

Claudicatio Intermittens

Sinds december 2012 zijn wij aangesloten bij het ClaudicatioNet, het landelijk netwerk voor patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen).
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met deze klachten is looptherapie.
Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Het woord looptherapie geeft  iets anders aan dan (sportief) wandelen. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden in een stevige wandelpas. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u 2 – 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

In eerste instantie zal uw bewegingsmogelijkheden met u besproken worden. Samen met u zal een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samengesteld worden om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen en te onderhouden.
Naast het verbeteren van uw loopafstand zal onder begeleiding van de fysiotherapeut het uithoudingsvermogen en looppatroon worden verbeterd , en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Hierbij is een optimaal looppatroon van belang.

ClaudicatioNet

claudicationet.nl

Stel uw vraag